Potřebujete poradit?

E-mailinfo@kreativniraj.cz
Telefon+420 737 519 240

Vše o nákupu najdete zde.

Kreativní ráj - příze, pletení, háčkování (České Budějovice)Blog

A může to do pračky?

A může to do pračky?

symboly praní

Jeden z nejčastějších dotazů, který dostáváme při prodeji pletených a háčkovaných výrobků. Ponožky, svetry, šátky, šály, čepice ale třeba i hračky. Všechno je zkrátka potřeba občas vyprat. V tomto krátkém článku si řekneme, jak na to, abychom naše krásné výrobky praním a sušením nejen nepoškodili, ale abychom je zachovali co nejdéle krásné.


Pro údržbu pletených a háčkovaných věcí je (jako u jakéhokoliv jiného textilu) zásadní informace na štítku. Štítek ale nenajdeme na výrobku samotném, ale na pásce příze.


Důležité je samozřejmě vědět, co který symbol na štítku znamená. Vysvětlujících obrázků je plný internet, ale pro úplnost vám sem taky jeden vložím.


Jestli se vám „podařilo“ pásku z klubíčka vyhodit, na našem webu najdete u všech přízí tuto informaci uvedenou přímo na stránce s danou přízí.


Pokud ale přesto nemůžete tyto informace dohledat, nebo si nejste jistí, ze které příze je výrobek upleten nebo uháčkován, nikdy neuškodí se řídit alespoň obecnějšími radami.


  • Háčkované a pletené výrobky vždy perte v dostatečném množství vody, ale nemáchejte je příliš dlouho.
  • Použijte speciální prací prostředek na vlnu.
  • Po vyprání výrobek sušte raději ve vodorovné poloze na podložce, vypnutý do správného tvaru. Nikdy nevěště tyto výrobky na šňůru, mohou se vlastní vahou vytáhnout a změnit tvar.
  • Nesušte tyto výrobky na přímém slunci ani v sušičce.
  • Pokud se jedná o výrobek z mohéru, hedvábí nebo vlny bez úpravy, je potřeba být opravdu maximálně opatrný. Tyto výrobky perte ručně ve vlažné vodě. Netřete o sebe, pouze lehce promačkejte. Po vyprání dostatečně propláchněte vodou. Zvláště u vlny pozor na střídání teplot vody, může dojít ke zplstnatění.

 

Rozhodně se ale praní a čištění těchto výrobků nebojte, při dodržení několika základních doporučení to rozhodně není žádná věda.