Potřebujete poradit?

E-mailinfo@kreativniraj.cz
Telefon+420 737 519 240

Vše o nákupu najdete zde.

Kreativní ráj - příze, pletení, háčkování (České Budějovice)Blog

Chobotnička pro nedoklubko

Chobotnička pro nedoklubko

Háčkované chobotničky už dneska zná asi každý. Dokonce už jsem se setkala s názorem, že je jich už moc. Ne NENÍ! Miminka se rodí pořád a ta, která přijdou na svět dříve, než čekáme, si rozhodně zaslouží naší pozornost. Pokud byste o háčkovaných chobotničkách přece jen ještě neslyšeli, následující odstavec vám všechno objasní. Pokud víte o projektu všechno podstatné, můžete ho přeskočit ;)

Chobotničky se už několik let háčkují pro nedonošená miminka, která tráví prvních týdny nebo dokonce měsíce svého života v inkubátoru. Podle Dánského výzkumu totiž chapadélka těchto háčkovaných chobotniček připomínají nedonošeňátkům pupeční šňůru jejich maminky. Miminka mají přirozenou tendenci k úchopu a tím, že mají chapadélka při ruce, netahají si za zavedenou sondu či jiné hadičky. Cítí se bezpečněji, jsou klidnější a tím pádem jsou také stabilnější a lépe prospívají (zdroj: www.nedoklubko.cz). Právě pod záštitou Nedoklubka vznikl projekt Mámy pro mámy, ve kterém nejen mámy háčkují chobotničky pro miminka, ale i drobné dárečky pro jejich maminky, které to nemají jednoduché a podporu opravdu potřebují.
   
V minulých letech jsme na Kreativním ráji pořádali "společné háčkování chobotniček", kde byla vždycky skvělá atmosféra. Sešly jsme se, popovídali, uháčkovali pár chobotniček, posbíraly mezi sebou ty už uháčkované a doručili je místní koordinátorce. Je škoda, že nic takového teď uspořádat nemůžeme. I když musíme háčkovat každá sama a nemůžeme se setkávat, tak to nevadí. Pokud vás tenhle způsob pomoci oslovil, můžete se k nám připojit alespoň na dálku. Háčkované chobotničky a jiné dárečky můžete v každém městě nebo regionu doručit místní koordinátorce. Jejich seznam najdete TADY. Ty je zabalí a doručí přímo do jednotlivých porodnic.

My v Českých Budějovicích sice nemůžeme teď háčkovat společně, ale pokud byste měli nějaké uháčkované chobotničky a dárečky pro maminky, můžete je doručit i k nám na Kreativní ráj a my je předáme místní koordinátorce hromadně ;) Všechny informace najdete v této události na FB.

Aby se vám lépe tvořilo, sepsala jsem pro vás návod na háčkovanou chobotničku. Není to nic nového pod sluncem, na internetu najdete návodů několik, každý je malilinko jiný a některé pro mě byly hůře srozumitelné. Tak jsem se chopila háčku, 100% bavlny a foťáku, a nafotila pro vás další návod, takový na jaké jste ode mně zvyklí ;) Návod na háčkovanou chobotničku si můžete stáhnout TADY.

Tak chobotničkám zdar a všem kulíškům i jejich rodičům hodně sil.

Míša