Potřebujete poradit?

E-mailinfo@kreativniraj.cz
Telefon+420 737 519 240

Vše o nákupu najdete zde.

Kreativní ráj - příze, pletení, háčkování (České Budějovice)Blog

Co je Amigurumi a jak na to?

Co je Amigurumi a jak na to?

Jestli háčkujete hračky, určitě jste se tímhle zvláštním výrazem už někde setkali. …. Já se tady veřejně přiznávám, že hodně dlouho jsem vůbec netušila, o co jde. Protože jsem se s výrazem amigurumi setkávala hlavně na zahraničních blozích, nenapadlo mě si ten výraz nějak googlit a překladače mi žádné vysvětlení nenabízely. Takže jsem dlouho žila s myšlenkou, že se jedná o nějaký speciální výraz pro návod.


Až později jsem pochopila, že v zásadě ano, ale jedná se o specifický háčkovaný výrobek. Objevila jsem někde informaci, že Amigurumi je vlastně složenina japonských slov Ami = háčkované, pletené a Nuigurumi = panenka. Tento výraz tedy v sobě skrývá vycpané háčkované nebo pletené postavičky, které mohou sloužit jako hračky, dekorace do bytu, přívěsky na klíče nebo na batoh a podobně.


Amigurumi

U amigurumi není daná žádná konkrétní velikost ani vzhled. Když hledáte třeba návody na internetu, zjistíte, že každý tvůrce má svůj osobitý styl a vzhled těchto postaviček. I na našem webu najdete návody na takové postavičky různých tvarů a velikostí.


Začít s háčkováním amigurumi není vůbec složité. Potřebujete k tomu vlastně jen pár základních věcí. V první řadě je to vhodná příze, ideální je začít se stoprocentní bavlnou. Druhá věc je samozřejmě háček, ideálně o něco menší, než je napsáno na vybraném klubíčku. Je to proto, že je potřeba, aby háčkovaná očka byla co nejmenší a dobře utažená. Poslední nezbytnou věcí, kterou budeme potřebovat, je výplň. Ideální je PES výplňové vlákno, které je určené přímo pro tyto výrobky. Úplně poslední věc, která se vám bude hodit je tupá a dlouhá jehla s velkým okem, kterou využijeme na sešívání jednotlivých dílů hračky k sobě. Samozřejmě využijete také nůžky, ale vystačíte si s úplně obyčejnými, které máme doma všichni.

hacky


Existuje ještě řada dalších doplňků a vychytávek, na které přijdete časem, hledáním a zkoušením. Já jsem osobně tomuto hledání, zkoušení a věnovala několik posledních roků. A zpětně vidím, že jsem si mohla spoustu času ušetřit, kdyby existoval nějaký souhrnný návod. Kdyby mi někdo všechny tyhle informace dokázal předat srozumitelně a na jednom místě. Nic takového se mi bohužel najít nepodařilo. A tak jsem došla k závěru, že nejjednodušší bude, když něco podobného sepíšu sama. Věřím, že když by to v začátcích pomohlo mě, určitě to může pomoci i vám. Proto pouštím do světa e-book, ve kterém najdete na jednom místě opravdu všechny informace, které k háčkování hraček potřebujete vědět. Najdete ho přímo TADY!