Potřebujete poradit?

E-mailinfo@kreativniraj.cz
Telefon+420 737 519 240

Vše o nákupu najdete zde.

Kreativní ráj - příze, pletení, háčkování (České Budějovice)Blog

Háčkované ponožky

Háčkované ponožky

Hned v úvodu článku musím přiznat, že mě nikdy nenapadlo, že by ponožky bylo možné také háčkovat. Ponožky mám totiž tradičně spojené s pletením, protože vidím, jak plete ponožky mamka a jak dlouho už ten postup vylepšuje, aby byly dokonalé (a oni jsou! posuďte sami tady). Na háčkované ponožky jsem si tedy nikdy netroufla.

háčkované ponožkyAle pak mě jednou asi osvítilo a vyzkoušela jsem je přece jenom uháčkovat. A ono to kupodivu šlo. A jako prototyp za mě dobrý :)

Musím říct, že oproti pleteným ponožkám je u háčkovaných podle mě jeden zásadní rozdíl. Háčkované výrobky jsou celkově tvrdší než pletené a to u ponožek tak úplně nepotřebujeme.  Proto, pokud chcete ponožky měkčí, je potřeba použít trochu větší háček, než je doporučeno na konkrétní přízi. Háčkované ponožky pak budou nejenom měkčí, ale i pružnější.

Použití většího háčku s sebou ale přináší jednu nevýhodu. Ponožky mají pak trochu větší oka a tudíž je lepší je nosit přes klasické bavlněné tenké ponožky, ne rovnou na holé noze. Pletené ponožky, zvláště ty pletené na menších jehlicích, naopak klidně můžete nosit jen tak, bez další ponožky pod nimi.příze ambiance

Kdo jste na tom jako já a raději máte háček než jehlice, tak vás chci povzbudit. Nemusíte se bát pustit se do ponožek i s háčkem.  Je to docela fajn změna :) Stáhněte si návod a můžete se do toho pustit.

Ještě pro úplnost, použitá příze je Ambiance YarnArt, kterou najdete také na e-shopu.