Potřebujete poradit?

E-mailinfo@kreativniraj.cz
Telefon+420 737 519 240

Vše o nákupu najdete zde.

Kreativní ráj - příze, pletení, háčkování (České Budějovice)Blog

Jak mi umělá inteligence doporučila nášlapnou jehlu

Jak mi umělá inteligence doporučila nášlapnou jehlu

Téma umělá inteligence v posledních dnech hýbe světem. Nemám rozhodně žádné přesné statistiky, ale když se podívám kolem sebe, připadá mi, že tohle téma většinu lidí současně děsí i fascinuje. Vnímám to podobně, na jednu stranu se obávám, co všechno taková věc může přinést, na druhou stranu mě zajímá, co všechno umí a jaké jsou její možnosti. Proto jsem byla zvědavá a chtěla vyzkoušet komunikaci s umělou inteligencí. V tomhle článku shrnuju, jak jsem si „popovídala“ s chatem GPT o háčkování.

 

Informace pro komunikaci čerpá umělá inteligence jednak z obsahu na internetu a na druhé straně se učí právě z toho, jak s ní komunikují uživatelé. Pravdou je, že ačkoliv háčkování je pro nás velké téma, o kterém dokážeme vyprávět hodiny, tak z hlediska internetu je toto téma poměrně okrajové. Proto je asi pochopitelné, že umělá inteligence o něm taky moc neví.

Pro umělou inteligenci je také zatím trochu omezující komunikovat v češtině. Například při žádosti o vypsání materiálu na výrobu háčkované hračky mě UI doporučila kromě háčku, příze a nůžek také „nášlapnou jehlu“. Co tím bylo myšleno jsem nevydedukovala 😊

 

Další takovou slabou stránkou chatu GPT je to, že pokud k určitému tématu nemá informace, bude vám předkládat někdy i úplné nesmysly jako pravdu. Zkrátka, pokud jí chybí informace, doplní si prázdné místo nějakou jinou informací a neřeší správnost. Mě například při jednom pokusu o sepsání rad pro začátečníky o háčkování tvrdila, že … Doporučuje se začít s háčkem o velikosti 4 nebo 5, který je dostatečně univerzální pro většinu začátečnických projektů. Ano, pokud budeme háčkovat t přízí, která tomu odpovídá, tak ano, ale co když si vezmeme např. bavlněnou Camillu? Háček 4 nebo 5 pak bude hodně nevhodně zvolený.


Živý člověk si v komunikaci leccos domyslí, vychází z obecných zvyklostí a podobně. Tahle schopnost zatím někdy umělé inteligenci chybí. Pokud s tímto chatem komunikujete, je potřeba udělit jasné a co nejpřesnější informace. Narazila jsem na to, že když jsem chtěla, aby pro mě UI napsala článek o háčkování na jednu normostranu, vygenerovala takový nemastný neslaný text, který po dosažení jedné normostrany usekla v polovině věty. Zkrátka musí někdy dostat tak přesné informace o tom, co chcete, že vás je ani nenapadne sdělovat.

 

Kromě článku jsem ale chtěla zkusit vygenerovat také návod. Moje otázka pro UI byla jednoduchá: Napiš návod na háčkovanou myšku, velikost 5 cm.

Odpověď umělé inteligence vám sem kopíruju celou bez jakékoliv úpravy, ať si uděláte obrázek sami:

 

Návod na háčkovanou myšku (velikost 5 cm)

Potřebné materiály:

  • Háček velikosti 2,5 mm
  • Středně tlustá příze ve dvou odstínech: šedá (pro tělo myšky) a růžová (pro uši a ocas)
  • Plněný materiál (vatová výplň, vlna apod.)
  • Nůžky
  • Nášlapná jehla

Postup:

  1. Začněte háčkovat tělo myšky šedou přízí.
  2. Vytvořte kruh pomocí základního řetízku o 6 ok.
  3. V další řadě zvyšte počet ok na 12. (Každé oko v předchozím řádku obháčkujte 2 krát.)
  4. Pokračujte háčkováním ve spirále bez zavírání řad, dokud nedosáhnete požadované výšky (5 cm).
  5. Naplňte tělo myšky plněným materiálem, aby získalo objem.
  6. Uzavřete tělo myšky zavíráním poslední řady. Zašijte konec nití.
  7. Háčkujte uši růžovou přízí.
  8. Vytvořte kruh pomocí základního řetízku o 6 ok.
  9. V dalších dvou řadách zvyšte počet ok na 12. (Každé oko v předchozím řádku obháčkujte 2 krát.)
  10. Uzavřete uši a zašijte je na hlavičku myšky.
  11. Háčkujte ocas růžovou přízí.
  12. Vytvořte základní řetízek o 10 ok.
  13. Háčkujte ve spirále bez zavírání řad, dokud ocas nedosáhne požadované délky.
  14. Uzavřete ocas a zašijte ho na zadní část těla myšky.
  15. Oči myšky můžete vytvořit pomocí malých černých korálků nebo vyšít dvě malé černé tečky nití.

Vaše háčkovaná myška je hotová! Můžete ji použít jako dekorační předmět, hračku nebo třeba jako klíčenku. Při háčkování si nezapomeňte užívat a být kreativní!

 

Samozřejmě jsem se pak pokusila o uháčkování myšky podle tohoto návodu. Výsledek máte tady:


myska1       myska2

 

Abych to shrnula, využití umělé inteligence, resp. chatu s umělou inteligencí není v oboru háčkování a pletení zatím moc využitelné. Ale třeba jednou ty návody vylepší a bude nám generovat návody podle fotky. Do té doby se musíme spolehnout na sebe 😊 Troufám si neskromně říct, že jsem sepsala o dost lepší návod na malou háčkovanou myšku 😊 Stáhnut si ho můžete tady: https://www.kreativniraj.cz/e-shop/navody/navod-myska-privesek-10001374.

 

 

PS: Pokud byste si chtěli chat GPT taky vyzkoušet, je možné se zdarma zaregistrovat na odkazu https://chat.openai.com/. Je potřeba zadat vaší platnou e-mailovou adresu, projít registrací a už můžete konverzovat.