Potřebujete poradit?

E-mailinfo@kreativniraj.cz
Telefon+420 737 519 240

Vše o nákupu najdete zde.

Kreativní ráj - příze, pletení, háčkování (České Budějovice)Blog

Jak na rovný šev u háčkovaných čepiček

Jak na rovný šev u háčkovaných čepiček

Při háčkování v kruhových řadách vzniká viditelné spojení. Stává se to typicky u čepiček, kde každou řadu ukončujeme pevným okem. Toto spojení se často označuje jako šev (i když o šev v pravém slova smyslu samozřejmě nejde).

 

V případě, že se švu chcete úplně zbavit, pomoc je celkem jednoduchá. Háčkujete tzv. ve spirále, tedy bez ukončování řad a stále dokola. Tato možnost se využívá hlavně u hraček, kde by viditelné spojení nepůsobilo hezky.

 

Někdy nám ale šev nevadí, nebo ho vyloženě chceme zachovat. Typické je to u čepiček, kde já mám viditelný šev vyloženě ráda. Protože šev přece patří vždycky dozadu a na první pohled vidím, jak jí nasadit na hlavu.

 

Pak se nám ale může stát, že nám při háčkování šev jakoby „ujíždí“ k jedné straně. A to nevypadá moc pěkně. „Narovnat“ šev můžeme úplně jednoduchým způsobem. Budeme střídat dva způsoby ukončení a začátku řady.

Střídání je potřeba z toho důvodu, že jeden způsob ukončení řady vede ke stáčení švu k jedné straně a druhý způsob zase ke druhé straně. Aby to nebylo tak jednoduché, není to úplně tak, že byste mohli střídat v jedné řadě jeden způsob a ve druhé řadě ten druhý. Střídání je potřeba si upravit podle potřeby. Úhel stáčení totiž není na obě strany stejný, a navíc závisí na tom, jak moc utahujete.

Proto vám tady popíšu oba způsoby a četnost střídání si budete muset vyladit podle potřeby. Vždycky když mám pocit, že se mi šev začíná stáčet, vložím druhý způsob (popsaný níže) a pak se opět vrátím k prvnímu.

 

Pojďme si tedy popsat oba způsoby háčkování řady.

První způsob

Háčkujeme hned do prvního oko v řadě, do kterého je připojené PO. A současně v té stejné řadě poslední oko musíme vynechat, abychom si počet ok v řadě nezvyšovali.

Druhý způsob

První oko v řadě, do kterého je připojené PO, přeskočíme a poté háčkujeme i do posledního oka v té stejné řadě.

 

Abyste si lépe představili, o kterém oku mluvím, když píšu „první oko v řadě, do kterého je připojený PO“, koukněte na fotku níže. Červená šipka ukazuje přesně na toto oko.

prvni_oko_v_rade

Výsledek švu může vypadat asi takhle:


rovny_sev

Věřím, že vám tenhle popis pomůže. Další tipy najdete na našem blogu nebo ve FB skupině Návody na háčkování z Kreativního ráje.