Potřebujete poradit?

E-mailinfo@kreativniraj.cz
Telefon+420 737 519 240

Vše o nákupu najdete zde.

Kreativní ráj - příze, pletení, háčkování (České Budějovice)Blog

Jak na sešívání háčkovaných hraček

Jak na sešívání háčkovaných hraček

U málokteré háčkované hračky se vyhnete sešívání. Naopak, většina hraček je vytvořená z několika uháčkovaných dílů, které je následně k sobě potřeba přišít. Pro většinu lidí je sešívání hraček tak trochu strašák, ale když dodržíte tyto čtyři jednoduché principy, bude sešívání hraček opravdu hračka.

  • Jednotlivé díly hračky vždycky sešíváme stejnou přízí, kterou jsme hračku háčkovali. Toto platí vždy u bavlněných nebo směsových přízí, jako je Jeans, Camilla, Mercan, Everyday apod. U efektních přízí typu Dolphin baby, Dolce, Mink nebo Samba je vhodné na sešití použít spíše bavlněnou přízi ve stejné barvě. Teoreticky se dá sešívat i efektní přízí, ale ta má často tendenci po několika protaženích skrz hračku postupně „vypelichat“. V krajním případě se může i přetrhnout.
jehly
  • K sešívání používejte tupou plastovou nebo kovovou jehlu s velkým okem. Výběr mezi kovem a plastem závisí čistě na vaší preferenci. Výhodou plastových jehel je, že se vyrábí často delší a s větším navlékacím okem než ty kovové. Jsou ale zase oproti kovovým jehlám křehčí a snadno se lámou. U některých hraček je potřeba použít při přišívání trochu síly, a pak se hodí spíše jehla kovová, která se nezlomí tak snadno. Obecně pro začátek vám plastová bude stačit, postupně doporučuju si pořídit obě varianty a střídat podle potřeby.

  • Při sešívání vždy jehlu pícháme mezi uháčkovaná oka, nikdy nepropichujeme jehlu skrz vlákno příze. Skrz vláksesivanino je totiž velmi těžké přízi protáhnout a zbytečně si sešívání komplikujete.

  • Při sešívání se stává, že se nám díl posune, a nakonec ho přišijeme o kousek vedle, než jsme původně chtěli. Proto je dobré si před přišíváním díl vždy přichytit, např. pomocí spínacích špendlíků, aby se vám neposunul. Tohle malé zdržení se vám rozhodně vyplatí a ušetří nejedno párání.

Podrobnější informace nejen k sešívání si můžete přečíst v e-booku Háčkování hraček? Hračka! kde se o háčkovaných hračkách dozvíte všechno potřebné.