Potřebujete poradit?

E-mailinfo@kreativniraj.cz
Telefon+420 737 519 240

Vše o nákupu najdete zde.

Kreativní ráj - příze, pletení, háčkování (České Budějovice)Blog

Příze vhodné pro děti aneb vyznejte se v certifikaci

Příze vhodné pro děti aneb vyznejte se v certifikaci

Často se ptáte, jaké příze je vhodné použít na háčkování nebo pletení pro malé děti, a jestli na tom vlastně vůbec záleží. Protože sama mám na háčku zedetske prize všeho nejčastěji hračky pro děti, považuju tohle téma za celkem důležité. Právě proto, jsem se rozhodla sepsat tento článek, kde si toto téma rozebereme a představíme i některé konkrétní příze.

Základní otázku, „co by měl výrobek pro nejmenší vlastně splňovat“, si položí snad každý rodič, který řeší zodpovědně zdraví svého dítěte. Když si chceme vybrat dobře, hledáme většinou nějaké potvrzení, že je daný výrobek, v tomto případě příze, zdravotně nezávadná a nemůže našim drobečkům jakkoliv škodit.

V oboru tcertifikaceextilu existuje několik druhů certifikace, většina zemí má své podmínky i své certifikáty. Podle toho se ale může lišit i kvalita, protože každá země má své individuální podmínky, které jsou různě přísné. Takže to co v jedné zemi takzvaně „projde“, jinde by mohlo být zamítnuto.

Asi nejznámější a nejrozšířenější zahraniční certifikát je OEKO-TEX. Tento certifikát má několik variant.  Varianta „OEKO-TEX Standard 100“ zajišťuje, že takový výrobek (nemusí se týkat pouze přízí) neobsahuje nebezpečné látky a nemůže tak být potenciálně zdraví škodlivý. V rámci „OEKO-TEX Standard 100“ existují čtyři stupně označené římskou číslicí I – IV. Stupeň I (Class I) označuje produkty, které jsou atestované pro děti do tří let. Platnost tohoto certifikátu je však pouze 12 měsíců, poté je potřeba, aby firma zažádala o nové testování.

Ze zahraničních přízí má tento atest např. většina přízí značky Drops, nebo třeba oblíbená Himalaya Dolphin baby. Tyto informace najdete většinou přímo na pásce (viz obrázek).

V českém prostředí je autoritou udělující certifikaci TZÚ (textilní zkušební ústav). Ten uděluje certifikát na tři roky. Seznam všech certifikátů vydané TZÚ můžete najít ZDE.


Do vyhledávání zadejte název výrobce a vyjede vám seznam jeho certifikátů s uvedení platnosti. Konkrétní certifikáty pak najdete na stránkách jednotlivých výrobců.


Abych byla konkrétní, níže vypisuju příze z českého trhu, které mají tuto certifikaci od TZÚ platnou v těchto dnech:

chrastitka

 Výrobce

 Příze

 Vlna-HEP

 Moonlight

 

 Camilla, Camilla batik, Camilla color

 

 Kory

 

 Elba

 

 Jeans, Jeans color

 

 Cotton mix

 

 Joy color, Joy uni

 

 Tulip, Tulip color, Tulip big

 

 Vesuv

 

 Perla

 

 Socks, Best socks, Cotton socks

 

 Waltz

 Niťárna Česká Třebová

 Monika

 

 Kordonet

 

 Nika

 

 Nela

 

 Sněhurka

 

 Katka

 

 Hela

 

 Kačka

 

 Kája

 

 Kačenka

 

 Panda

 

 Daniela

 

 Silva

 

 Lenka

 Vlnap

 Batole

 Yarnart

 Gina, Gina plus, Gina crazy

 

 Cotton soft

 

 Everest

 

 Daylight

 

 Baby, Baby color

 

 Bella baby

 

 Norway

 

 Family

 

 Super perlee

 

 Etamin

 

 Elite

 

 Diana


Přízí na trhu stále přibývá, certifikáty mají omezenou platnost, proto berete tento seznam jako orientační, který navíc platí v době uveřejnění tohoto článku. Za rok to třeba může být jinak ;)


Pokud potřebujete ověřit certifikaci jakékoliv příze, kterou máme v nabídce, můžete nás kontaktovat na e-mailu info@kreativniraj.cz.


Mějte se báječně a Buďte kreativní ;)

Míša z Kreativního ráje