Potřebujete poradit?

E-mailinfo@kreativniraj.cz
Telefon+420 737 519 240

Vše o nákupu najdete zde.

Kreativní ráj - příze, pletení, háčkování (České Budějovice)Blog

Vypínání háčkovaných šátků

Vypínání šátků

Vypínání háčkovaných šátků, šatů a jiných krajkových vzorů sice není nezbytné, ale dokáže váš výrobek hodně zvednout. Po vypnutí totiž mnohem lépe vynikne vzorek a výrobek se narovná. Vypínat je dobré určitě po každém vyprání, případně kdykoliv, když výrobek ztratí tvar.


Sama mám ráda návody sepsané opravdu krok po kroku, a proto jsem i tento rozdělila na tři základní kroky, abych vám celý proces popsala co nejlépe. Pojďme tedy na konkrétní postup:


1) Šátek nebo jiný výrobek vyperte, případně pouze navlhčete


Pokud chcete výrobek vyprat, zkontrolujte si na pásce klubíčka, ze kterého jste háčkovali, jestli je možné praní v pračce, nebo pouze v ruce. Pozor také na materiál. Jakmile je součástí vlna, která nemá superwash úpravu (superwash = umožnuje praní v pračce), je potřeba šátek vyprat velmi šetrně. Vlna je citlivá na změny teploty, proto perte i máchejte ve stejně teplé vodě, ideálně ve vlažné. Některé materiály můžete při ručním praní promnout, ty jemnější jen lehce promačkat.


Jestli chcete šátek jen navlhčit, namočte ručník a do něj ho zabalte a promačkejte. Šátek se navlhčí, ale nebude z něj kapat voda.



2) Vypraný šátek je potřeba vyždímat


Šátek ždímete jenom do té míry, aby z něj nekapala voda a příliš se neprověšoval. Pokud je šátek z akrylu, většinou není problém ho vyždímat klasicky v ruce, nebo dát na 400 otáček vyždímat do pračky


Když použijete jemnější materiál, vysušte šátek promačkáním v suchém ručníku a příliš s ním nekruťte ani netřete.

 


3) Samotné vypnutí je možné dvěma způsoby


Pro vypínání v zavěšené poloze je ideální, když máte možnost šátek zavěsit na dlouhou prádelní šňůru. Já občas využívám i zavěšení na klasický skládací věšák na prádlo. Nejdříve šátek přikolíčkujete za nejdelší (horní) část. Kolíčky dávám po cca 5 – 8 cm. Pak kolíčky nacvakám i na kratší strany šátku, také po 5 – 8 cm. Je ideální, když máte na každé straně stejný počet kolíčků. Poslední kolíček pak připevním na špičku.

vypinani satku

Teď přichází fáze vypínání. Jemně zatáhnu za kolíček na špičce, abych šátek natáhla co nejvíce, ale ne silou. Poté postupně tahám za kolíčky na obou stranách. Pokud je to možné, vždy za dva protilehlé kolíčky najednou, aby se šátek vypínal rovnoměrně. Jakmile mám takto vypnuto, nechám šátek jednoduše uschnout.


Stejný postup dělám i u háčkovaných šatů, nebo jiných výrobků. U šatů akorát dávám pozor, abych je nevytáhla celé, ale pouze požadovanou část, tedy krajku.


Kolíčky je potřeba použít takové, které nenechávají stopy. Používám klasické plastové, protože šátek tolik nestlačí jako ty dřevěné. Určitě je potřeba použít kolíčky čisté, ale to asi není potřeba připomínat. Nepředpokládám, že byste prádlo věšeli špinavými kolíčky :)

vypinani satu

Druhý způsob vypínání je rozložení na vodorovný povrch. Někdy je tento způsob vhodný právě u celo krajkových šatů nebo topů, u kterých vytažení celého výrobku není žádoucí. Výrobek rozložíme na deku nebo velký ručník a ručně natahujeme. Jakmile vytáhneme výrobek do požadovaného tvaru, můžeme na několika místech k dece připevnit pomocí špendlíků. Pozor, aby to byly špendlíky, které nerezaví, aby nezanechali na výrobku nevypratelnou stopu. Pod deku je možné dát starou karimatku nebo polystyren, pak se špendlíky lépe zapichují. Nebo je možné použít dřevěná párátka.


 

Věřím, že teď víte jak na to a vaše šátky i krajky budou naprosto bezkonkurenční.



Pozn. šátky na fotce jsou háčkované z příze Flowers.