Potřebujete poradit?

E-mailinfo@kreativniraj.cz
Telefon+420 737 519 240

Vše o nákupu najdete zde.

Kreativní ráj - příze, pletení, háčkování (České Budějovice)Blog

Když venku začne přituhovat aneb průvodce výběrem příze

Když venku začne přituhovat aneb průvodce výběrem příze

Jakou přízi zvolit na jaké roční období, je občas trochu oříšek. Mým dnešním cílem je vám přiblížit, podle čeho se při výběru nejlépe orientovat, abychom se v té záplavě neztratili. Nechci vás rozhodně zahlcovat detaily o síle příze, návinu, gramáži a podobně. Chci naopak, aby tenhle článek měl pro vás co největší konkrétní přínos. Proto nebudu vypisovat dlouhé seznamy přízí, ze kterých můžete vybírat, ale dám vám vždycky opravdu konkrétní příklad mojí oblíbené příze. Tak se do toho pojďme pustit.podzimni_prize


První věc, kterou zvažují hlavně maminky malých dětí, je vhodnost příze pro jejich malého miláčka. Naštěstí takovou věc dneska docela snadno poznáme podle atestu. Pokud u některé příze nemůžete dohledat, jestli atest pro děti do tří let má nebo ne, tak jí zkrátka vynechte. Na našem trhu je opravdu velká spousta přízí, která tento atest má. Protože tenhle článek je hlavně o výběru podzimních a zimních přízí, odkážu vás tady na jeden svůj dřívější článek, ve kterém právě atest u jednotlivých přízí rozebírám. Článek najdete TADY.

Když vybíráme přízi na chladnější období roku, vždycky přemýšlíme o tom, jestli nás dostatečně zahřeje. Protože ten pocit, kdy se zachumláte do měkoučké teplé a nekousavé šály je prostě parádní. Jedna z nejdůležitějších věcí je materiál, ze kterého je příze vyrobená.

V teplejším podzimu je možné použít i příze bavlněné, pro své děti jsem dělala už několik bavlněných čepiček, ale jakmile se ochladí, není to už to pravé ořechové. Bavlněných přízí je na trhu obrovské množství, nejčastěji používaná je Camilla. Na podzimní čepičky doporučuju z této příze háčkovat dvojitě a pak je na takový ten teplejší podzim úplně parádní.


Jakmile se začne více ochlazovat, můžeme začít u mikroakrylu a postupně přejít k silnějším přízím. Z mikroakrylu je jedna z mých nejoblíbenějších příze Mercan, ale ráda používám i Elian Nicky. Z mikroakrylu upletete nebo uháčkujete hřejivé, ale lehké čepice, šály, šátky a podobně. Já jsem háčkovala třeba tento šátek z Mercan batik a na podzimní větrné počasí je dokonalý.


Čím více se blíží zima, tím častěji můžete sáhnout k silnějším akrylovým přízím, jako je třeba moje nejoblíbenější Everyday. Její silnější variantu Everyday big nebo podobně silnou Joy doporučuju spíš na zimu, protože výrobek z ní už je opravdu teplý a ne tolik vzdušný. Na podzimní zachumlání můžete použít i další akrylové příze, jako je Dora nebo Tulip.


Pro ty z vás, kdo raději sáhnou po přírodním materiálu, můžu všema deseti doporučit merino. Jeho kvalita je nesporná, má skvělé termoregulační vlastnosti, je lehoučké a přitom krásně hřeje. U nás na Kreativním ráji seženete přízi Merion Bebe, kterou můžete použít i pro úplně malé děti.


Nakonec ještě zmíním některé směsové příze, protože ty jsou taková zlatá střední cesta. Jedna z nej směsových přízí na podzim je pro mě příze Omega. Je totiž naprosto luxusní měkounká a lehká. A když s ní budete háčkovat nebo plést dvojitě, určitě vás výrobek z ní bude hřát nejen na podzim, ale i celou zimu.


Věřím, že vám tento článek aspoň trochu pomohl, protože to bylo mým cílem :)

Mějte krásný podzim a buďte kreativní! ;)